Ervaringen

Hulp die bij je past met één vast aanspreekpunt. Hoe werkt dat dan? Met wie heb je te maken? En wat héb je eraan? Dagelijks krijgen kinderen en jongeren als jij al hulp van Crossroads. Hieronder lees je het verhaal van één van hen. We noemen hem Thomas. Natuurlijk is dat niet zijn echte naam, want bij ons blijven je gegevens gewoon privé. Zijn verhaal bestaat wél en onze hulp ook.  Wil je meer weten? Vraag je hulpverlener wat bij jou past.

Thomas*

Concentreren op school was altijd al moeilijk, omdat ik dingen anders in mijn hoofd verwerk. Alles komt tegelijk binnen. Terwijl de leraar vertelt hoor ik een klikkende pen, iemand die kucht, voetstappen in de gang en de wind die langs de ramen blaast. Een hoofdstuk geschiedenis staat vol met informatie. Alles lijkt belangrijk; dat kan je toch niet samenvatten? Gesprekken met klasgenoten of leraren vind ik moeilijk. Ik weet nooit goed wat ik moet zeggen en in een groep snap ik niet goed wanneer ik iets kan zeggen of wat ze van me verwachten. Autisme noemen ze dat.

Ik kreeg er hulp voor. Twee keer per week kwam iemand mij 2 uur begeleiden. Op school kon ik extra pauzes nemen en ik mocht langer doen over toetsen. Thuis achter de computer zocht ik rust. De digitale wereld was voorspelbaar en vertrouwd. En ik hoefde er niemand in de ogen te kijken. Toch werd het steeds moeilijker. Ik was altijd alert, kwam nooit tot rust en voelde me steeds vaker niet goed. Ik begon me af te vragen wat het voor een zin had en wilde uiteindelijk zo niet verder. Ik bleef thuis van school en probeerde er een eind aan te maken.

Mijn ouders en begeleider zijn gaan zoeken naar extra hulp. Die vonden we bij Crossroads Hart van Brabant. Bij het aanmeldgesprek was iedereen die mij kon helpen bij elkaar. Mijn ouders, mijn begeleider, school en de mensen van Crossroads. Dat was wel druk voor mij, maar zij konden goed luisteren naar iedereen. Ik ga nu doordeweeks naar dagbesteding, zodat ik weer wat te doen heb.

Crossroadspartner Stichting de As helpt mij om te gaan met mijn autisme. Ook mijn ouders leren er dankzij hen meer over. Ik hoop dat ik zo weer terug kan naar toen het nog wél goed ging. Zo leeg wil ik me niet meer voelen. Maar als ik dat wél voel, weet ik wat ik moet doen. Ook dat hebben we vooraf besproken. Ik voel me voor het eerst sinds tijden begrepen. Crossroads staat voor me klaar en dat is een goed begin.

* Natuurlijk is dat niet mijn echte naam. Bij Crossroads blijven je gegevens gewoon privé. 

Bram *

Door mijn problemen woonde ik al jaren in een jeugdzorginstelling. Tot mijn plek daar opeens niet verlengd werd. Binnen 3 weken moest ik verhuizen, maar waar naartoe? Zoveel plekken zijn er niet. Crossroads heeft met ons meegekeken zodat ik niet van crisisplek naar crisisplek hoef. Ze vonden een oplossing waarmee ik weer thuis kan gaan wonen. Natuurlijk is dat hartstikke spannend. Mijn moeder en ik zijn aan elkaar gehecht maar ik ging niet voor niets uit huis.

Crossroadspartner de Viersprong gaat ons helpen met Multi Systeem Therapie (MST) voor mij én mijn moeder. Verder krijg ik begeleiding aan huis van Self, een organisatie die Crossroads voor ons heeft benaderd. En mijn moeder krijgt hulp vanuit RIBW.

* Natuurlijk is dat niet mijn echte naam. Bij Crossroads blijven je gegevens gewoon privé.